Bananenmuffins zonder suiker (kindvriendelijk)
14 juli 2025
Gezond bakken met kinderen was nog nooit zo leuk (en lekker)! Deze bananenmuffins bevatten geen toegevoegde suiker, zijn voedzaam en perfect om samen te maken.
Ingrediënten
(voor 10-12 muffins)
- 3 rijpe bananen
- 2 eieren
- 150 gram volkoren speltmeel OF volkoren tarwemeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 2 el zonnebloemolie of kokosolie (gesmolten)
- 1 tl vanille-extract (optioneel)
- 50 g rozijnen of blauwe bessen (optioneel)
- Snufje zout
Benodigdheden
- Muffinvorm + papieren vormpjes
- Mengkom
- Staafmixer of vork
- Spatel
Bereiding (+/- 10 min voorbereiding, 20 min bakken)
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
- Prak de bananen in een kom met een vork (of mix ze glad).
- Voeg de eieren, olie, kaneel en vanille toe en meng goed.
- Roer de speltmeel of tarwemeel, bakpoeder en zout erdoor.
- Voeg als laatste de rozijnen of blauwe bessen toe (optioneel).
- Verdeel het beslag over de muffinvormpjes (ongeveer ¾ vol).
- Bak 20-22 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin zijn.
Laat even afkoelen en… smullen maar!
Tips voor samen bakken met je kinderen
- Laat kinderen de bananen prakken of het beslag roeren.
- Gebruik een ijslepel om het beslag makkelijk in de vormpjes te scheppen.
- Maak er een spelletje van: wie maakt de mooiste muffin?
Variatietips
- Voeg cacaopoeder toe voor chocolade-bananenmuffins.
- Voor extra crunch: voeg wat gehakte nootjes toe (vanaf 4 jaar i.v.m. verstikkingsgevaar).
Bewaren
- Luchtdicht bewaren: tot 3 dagen lekker.
- Invriezen? Ja! Tot 3 maanden in een afgesloten zak.