Ambachtelijke (h)eerlijke producten gemalen door de molen binnen 1-3 werkdagen geleverd
Uw winkelmandje is leeg. Laad maar vol.
Rubriekoverzicht
  • Home
  • Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Tips voor broodbakken met de broodbakmachine

Veel klanten bakken het brood in een broodbakmachine. Lees hier tips en ervaringen van klanten met het bakken van brood in een broodbakmachine.


Hoe lang kun je meel bewaren?

Lees hier hoelang je meel en bloem kunt bewaren en hoe je het beste meel en bloem kunt bewaren.


Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

In het kort:

  • Wat is bloem: bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel
  • Wat is volkorenmeel: volkorenmeel bevalt alle onderdelen van de graankorrel
  • Wat is meel: combinatie van bloem en volkorenmeel

Bloem
Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de graankorrel; de meelkern. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft, dit noem je bloem. Bloem kun je gebruiken voor het bakken van brood, maar ook voor het bakken van koekjes en taarten.

Volkorenmeel
Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel, dus de meelkern, de kiem en de zemel in de natuurlijke verhouding. In volkorenmeel zijn de zemelen met het blote oog zichtbaar. Volkorenmeel wordt gebruikt bij de bereiding van volkorenbrood.

Meel
Meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In de praktijk is dit vaak een verhouding van 50/50. In meel zijn de zemelen met het blote oog zichtbaar. Meel wordt gebruikt bij het bereiden van bruinbrood.

Is het bloem van bakgezond.nl geraffineerd?

Nee, ons bloem wordt gezeefd (gebuild) uit het volkoren meel en is niet geraffineerd.

Wat zijn gluten?

Gluten is een onderdeel van de eiwitten in granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Gluten geeft een luchtige structuur aan deeg, doordat het o.i.v. gist de gasbellen in het deeg vasthoudt. Verder wordt gluten in veel verschillende producten verwerkt als bindmiddel. Wanneer iemand intolerant is voor gluten verdragen de darmen geen gluten, waardoor darmvlokken kapot gaan en er ziekteverschijnselen optreden. Dit heet coeliakie. In tarwe bestaat gluten voor de helft uit gliadinen en de andere helft uit gluteninen. het gliadinedeel van de gluten zorgt ervoor dat mensen met coeliakie darmatrofie krijgen. Bij gerst, haver en rogge heten de ‘schadelijke’ delen respectievelijk avenine, hordeïne en secaline. Er is geen behandeling voor. Men moet voor de rest van het leven op een glutenvrij dieet.

Gluten en coeliakie

Coeliakie is een Grieks woord en betekent letterlijk ‘ziekte van de darm’. Het is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen gluten verdraagt. Een andere naam hiervoor is gluten-intolerantie. Coeliakie wordt ook wel eens gluten-allergie genoemd, maar het is geen allergie, want het afweersysteem is niet betrokken bij de ziekte. Gluten is een onderdeel van de eiwitten van granen, en is opgebouwd uit gluteninen en gliadinen. Bij coeliakie is het lichaam intolerant voor de gliadinen. Als iemand met coeliakie gluten eet leidt dit tot beschadiging en verdwijning (vlokatrofie) van de darmvlokken in de dunne darm. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet meer uit het voedsel opgenomen worden, en worden met de ontlasting mee uitgescheiden. Men kan last krijgen van chronische diarree, verstopping, afwijkend ontlastingspatroon, stinkende ontlasting, overmatige ontlasting, huilerigheid, depressiviteit, sterke stemmingswisselingen, ondergewicht, dunne armen en benen, groeistoornissen bij jonge kinderen, vertraagde puberteit, opgezette buik, bloedarmoede, weinig eetlust, lusteloosheid, overgeven, botontkalking, aften, en afwijkingen aan het tandglazuur. Er zijn echter ook mensen met coeliakie die geen klachten hebben.

Waar zitten gluten in?

Gluten zijn te vinden in de granen, tarwe, rogge, gerst, spelt, haver, kamut en (gemodificeerd) tarwezetmeel. Verder mogen alle producten waarin deze granen verwerkt zijn niet gegeten worden, zoals bakpoeder, bami, bakmixen, bier, borrelnootjes, bouillon (blokjes), brood/broodjes/beschuit, bulgur, chips, chocolade/bonbons, chocoladepasta/hazelnootpasta, couscous, crackers/toast, croutons, deegwaren, desserts, dressing, drop/winegums, gehaktballen/hamburgers, gepaneerde producten, granenkoffie, griesmeel, grutten, hagelslag, havermout, ijs, jus (poeder), kant en klare maaltijden, ketchup, knackebrod, koek/cake/gebak, kokosbrood, korenwijn, kruidenmixen/seasonings, likeuren (niet heldere), matze, mayonaise/fritessaus, meel en bloem van de granen, muesli/ontbijtgranen, ontbijtkoek, pasta, paneermeel, pannenkoeken/poffertjes, paté, piccalilly, pindakaas, pizza, poeders/droge producten, repen (energie/granen), sauzen (gebonden), seitan, semolina, snacks, snoep, soep, sojasaus, shoyu, tamari, sportdranken, vegetarische vleesvervangers, vermicelli, visproducten (bewerkt), vla/pap, vleesproducten (bewerkt), wafels/ijshoorntjes, wijn, worst, en zoutjes.

Wat is coeliakie?

Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt. Deze beschadiging kan verschillende klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. 

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en kan alleen vastgesteld worden door een arts. Je kunt er niet van genezen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling. 

In veel producten zit gluten. Dat maakt het volgen van een glutenvrij dieet complex en de kans op een tekort aan voedingsstoffen groot. Het is daarom belangrijk om de hulp van een diëtist in te schakelen. 

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/coeliakie.aspx

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en C, bètacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit. 

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit.

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Wat is geraffineerde suiker?

In onze producten zit geen geraffineerde suiker. Maar wat is geraffineerde suiker?

Geraffineerde suiker komt van het begrip raffinage. Raffinage is het industrieel zuiveren van een chemische stof. Fabrikanten passen het raffinageproces toe op suiker, de fabrikanten bewerken dus het suiker.
Door dit zuiveringsproces bevat suiker geen nuttige voeddingstoffen meer zoals vezels, vitaminen en mineralen.

Gerrafineerde suikers bevatten geen voedingstoffen en worden niet door het lichaam opgenomen, je lichaam moet hard werken om het suiker te verwerken. Onderzoek toont aan dat het eten van geraffineerde suikers in verband staat met overgewicht, diabetes, kanker, reuma, hartkwalen, botontkalking, alzheimer en depressie.

Verder is gerrafineerde suiker verslavend en krijg je er nooit genoeg van. Geraffineerde suiker is slecht voor je omdat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, je geen voedingsstoffen opneemt en je komt er erg van aan.

Daarom bevatten onze producten geen gerrafineerde suiker.

 

Welke verpakkingen gebruikt bakgezond.nl?

De kartonnen dozen waarmee we jouw bestelling versturen krijgen van ons een tweede kans. Al onze bestellingen worden verzonden in tweedehandse dozen; natuurlijk duurzaam. Daarom kan het gebeuren dat er bijvoorbeeld een logo opstaat van een ander bedrijf.

Onze producten worden zoveel mogelijk verpakt in papier. Dus geen plastic met gevaarlijke weekmakers  of andere ongezonde chemische stoffen

Bestelling ophalen

Je kunt je bestelling ook ophalen in Doornspijk (Beekenkampweg 67). Geef bij opmerkingen aan wanneer je het op wilt komen halen. Je betaalt uiteraard geen verzendkosten.

639